Welke soort SD kaart?
De SD (Secure Digital) flash geheugenkaart is inmiddels niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar toch is de term en het kaartje nog niet voor iedereen een begrip, dus maar even een blogje aan wijden. Desktops, laptops, tablets, smartphones, digitale camera's, ze worden allemaal verkocht met een SD-slot of micro SD-slot. In deze blog gaan we verder in op de verschillende soorten SD-kaarten die vandaag de dag verkrijgbaar zijn. We houden ons bezig met de vragen: Wat zijn SD kaarten, en welke soorten SD kaarten zijn er?

Wanneer u klaar bent om geheugenkaartjes te gaan vergelijken. Neemt u dan ook vooral een kijkje bij onze selectie. Wij bieden diverse formaten en standaards, tegen de laagste prijzen in België en Nederlands. Klik hier voor goedkope Geheugenkaartjes.

 
SD formaten: MicroSD, MiniSD & SD 
Drie verschillende formaten, zoals ook op de afbeelding te zien. Per SD kaart formaat uiteraard ook een ander type SD slot of poort in de de computer, tablet, oid. Het is dus bijzonder handig om alvorens over te gaan tot het vergelijken van SD kaarten, uit te zoeken welk formaat kaart u nodig heeft. In het kort: de micro is de kleinste, de SD kaart de grootste en de Mini SD zit er tussen in. Nog korter: tegenwoordig wordt bijna alleen maar de MicroSD en de SD toegepast. De mini variant is een stille dood gestorven. Dus een grote sleuf, slot of poort in uw toestel is geschikt voor de normale SD kaart. Een heel klein poortje is bestemd voor de micro SD kaartjes. Daarnaast worden de MicroSD kaartjes vaak geleverd met een zgn. SD adapter. Dit lijkt op een SD kaartje, maar heeft een vakje waarin u de MicroSD kunt schuiven. Vervolgens kunt u de SD adapter met Micro SD in een standaard (grote) SD poort gebruiken.   

LET OP: Het formaat (de afmetingen) van een kaart of poort is onafhankelijk van de verderop beschreven SD-standaarden (SD, SDHC, SDXC). Zo kan bijvoorbeeld een MicroSD zowel SDHC als SDXC ondersteunen. 
 

 
SD standards: SD, SDHC & SDXC
Hoewel het hier niet om fysieke afmetingen gaat geldt ook hier dat niet elke SD standaard in elk slot of poort van computer, tablet, oid kan. Het is dus verstandig om alvorens over te gaan tot het vergelijken van SD kaarten, uit te zoeken welke standaard voor uw toestel geschikt is, onderstaande opsomming helpt daarbij.
  • SD : Ondersteunt SD-kaarten en microSD kaarten tot een opslag van 2 GB, wordt steeds minder toegepast.
  • SDHC : Nieuwere en snellere standaard, ondersteunt SD kaarten en microSD kaarten met een opslag capaciteit van 2 GB tot 32 GB.
  • SDXC : Nieuwste en snelste standaard en ondersteunt SD kaarten en MicroSD kaarten met een opslag capaciteit van 32 GB tot 2 TB.

LET OP: De standaard en het formaat (afmetingen) van de SD staan los van de SD poort. Een standaard (grote) SD-poort kan zou bijvoorbeeld twee standaarden (SD én SDHC) kunnen ondersteunen, zodat je ook SDHC  kaarten in de SD poort kunt plaatsen.
 
 

Class of Klasse 2 t/m 10 & UHS
Hoewel de staandaard het nodige over de te bereiken snelheden zeggen, wordt vaak op de kaart nog een klasse of class aangegeven. De tragere kaarten zijn ingedeeld in class/klasse 4 of zelfs 2. Voor de normale data overdracht, lezen en schrijven van en naar de SD kaart, is een class/klasse 10 kaart wel aan te raden. Klasse 10 garandeerd een schrijfsnelheid van 10 Mb/s. Zodra ook filmpjes op HD kwaliteit worden gemaakt of bekeken, is zelfs nog sneller aan te raden. De snelste kaarten zijn van het UHS-I (Ultra High Speed) type. Zo hebben wij in de Kingston familie een aantal bijzonder snelle kaarten. Voor SD zijn dat de 16GB en de 32GB SD kaarten met snelheden van 90 Mb/s voor lezen en maar liefst 80 Mb/s voor schrijven. Hoewel dat soort snelheden voor MicroSD bijna niet haalbaar zijn, heeft de Kingston familie ook daarvoor een hele snelle kaart van 16GB en 32GB die met een snelheid van 90 Mb/s leest en 45 Mb/s schrijft.

Hopende dat dit het een en ander verduidelijkt. 
      03-01-2015 18:11     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld u hier aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Gadgetgiftshop.nl & Goedkoop-in.NL

Korenmolen 135 - 1622 JH  Hoorn
E: info@gadgetgiftshop.nl